"A ló előnye tenger, a bölcsnek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré tesz a ló."

Futószáras oktatás:

Az első lovaglások általában így zajlanak. A lovas nyeregben vagy voltizs hevederben ül a lovon, kapaszkodik, a lóra a befolyást az oktató gyakorolja a futószáron keresztül, így biztosítva, hogy oktatás közben a lovas képes legyen a saját egyensúlyát és a lóval való összhangját megtalálni. Ennek fejlesztéséhez számtalan gyakorlat áll rendelkezésünkre. Az első néhány futószáras ismerkedéskor alakul ki a ló-lovas közötti bizalom nagy része.

Osztályban lovaglás:

Ez már egy magasabb szint és sokkal több gyakorlatot és tudást igénylő edzés fajta. A lovas a karámban vagy pályán de már szabadon, önállóan uralja a ló mozgását, viselkedését. Itt már fontos, hogy minden jármódban magabiztosan képes legyen az irányításra. Az osztály lovaglás elkezdése az egyik legmeghatározóbb élmények közé tartozik. Az érzés, hogy a néhány tíz kilónkkal irányítunk egy több mázsás állatot, leírhatatlan.

Tereplovaglás:

Ekkor a belovagolható helyszín kötöttsége megszűnik. Biztonságos ülés szükséges a tereplovagláshoz és igazi próbája a lovaspályán szerzett tudásnak. Terepen olyan ingerek és helyzetek lépnek fel gyakorta, ami a lovastól maximális helyzetfelismerést és rövid reakciót követel. Megunhatatlan, gyönyörű helyek és a végtelen szabadság érzése jellemzi.

Sokszor találkozok a kérdéssel, hogy egy gyermek esetében mikor lehet elkezdeni és mikor késő már felnőttként lóra ülni. Ilyenkor mindig a saját gyermekeim jutnak eszembe, akik még ülni nem tudtak de már természetes volt nekik a ló közelsége. Azt gondolom, hogy nem lehet elég hamar elkezdeni a lóhoz szoktatást, hisz természetesen ilyenkor még nem edzés szintű képzésről van szó, csupán arról, hogy nem fél ha nyeríteni hallja, ha megmozdul vagy éppen prüszköl egyet.

Képzés szinten az oktatás elkezdése színes képet mutat és nagyon gyermek függő. Van aki már 4 évesen meggyőző határozottsággal ül a lovon, másokban ez picit később érik meg.

Felső korhatárt szintén nem tudnék említeni, hiszen 63 éves „tanítványom” is van, akinek a heti kikapcsolódását jelenti, hogy lóra ül és gyönyörködik a terep szépségében.

Minden érdeklődő és lóra vágyó embernek javasolom, ha lehetősége van, próbálja ki milyen érzés nyeregből tekinteni a világra.