"A ló előnye tenger, a bölcsnek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré tesz a ló."

Különböző alkatú, méretű lovakat ismerünk. Ha azt mondjuk, hogy két vagy több ló ugyanahhoz a fajtához tartozik, ez azt jelenti, hogy hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A lófajtákat három csoportba soroljuk vérmérséklet szerint:

  • melegvérű lovak
  • hidegvérű lovak
  • nemesvérű lovak

A póniknál ilyen felosztás nincs.

hidegveru_lo

Hidegvérű ló

A hidegvérű lovak Észak-Európából származnak, ahol bőven találhatók kövér legelők a hűvös, csapadékos időjárás következtében. Nem csoda, ha az ebbe a fajtába tartozó lovak mind nagytestűek és igen erősek.

melegveru_lo

Melegvérű ló

A melegvérű lovak az ázsiai vadlovaktól a przewalskitól és a tarpántól származik. Élénk, finom csontozatú fajta, alkata sokoldalú hasznosításra utal.

nemesveru_lo

Nemesvérű ló

A nemesvérű lovak minden szépségét, finomságát és eleganciáját az angol-arab egyesíti magában. Eredetileg a Közel-keletről és Észak-Afrikából származik, ahol a sovány legelők és szélsőséges időjárás a kisebb testű, de szívós és gyors lófajták kialakulásának kedvezett.

poni

Póni

A póni legfeljebb 148 cm marmagas és tiszta vérű őshonos fajta. A póni lába rövidebb mint a lóé, de méretéhez képest erősebb. Szívós és nem ritkán öntörvényű állatok.