"A ló előnye tenger, a bölcsnek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré tesz a ló."

A ló szőrének színe attól függ, hogy bőre mennyi pigmentet, vagyis természetes festékanyagot tartalmaz. Szinte minden lónak és póninak sötét a bőre, kivéve a fehér jegyek helyén, például a fejen vagy lábvégeken, ahol a bőr rózsaszínű. Általában amit fehér lónak mondunk az valójában szürke.

Alapszínek: fekete, pej, sárga és fakó.
Kevert színek: deres, szürke és tarka.

A korral a lovak színe is változni szokott. A szürke lovak sötét színűnek születnek, majd egyre több fehér szőrszáluk nő és idővel egészen fehérnek tűnnek. Egyes szürkék szőrén idősebb korukra barnás pöttyök jelenhetnek meg, az ilyen lovat szeplős vagy legyes szürkének nevezzük.

szurke

Szürke

A pej ló testén a szőrzet a barna szín különböző árnyalataiból tevődik össze, a sörény, a farok és a lábvégek feketék. Ritkán előfordul, hogy egy pej ló lábvége a testszínével megegyező barnás árnyalatú és nem fekete, az ilyen lovat „zöldlábú pejnek” nevezzük.

pej

Pej

A sárga ló testének alapszíne vöröses árnyalatú, a pej színtől az különbözteti meg, hogy a fedőszőrök színei közel vagy teljesen megegyeznek a testet borító szőr színeivel. Lábain és fején a fehér jegyek gyakran megtalálhatóak, de fekete szőreik nincsenek. A sárga lónak is többféle árnyalata létezik, a világos sárgától egészen a máj sárgáig bezáróan.

sarga

Sárga

A fekete egész testében fekete, csakúgy mint a sörénye és farka.

fekete

Fekete

A fakó szín jellemzője a testet borító arany színű szőrzet a fedőszőrök feketék. Itt ritkán előforduló, de annál szebb és különleges színnel is találkozhatunk, az izabella fakóval, amelyben a test világos sárga színéhez fehéresen csillogó sörény és farok szőrzet társul.

fako

Fakó

Két egyforma színű ló nincs, még ha első látásra ez nem is tűnik fel.